Luni - Vineri: 9:00 - 21:00
contact@younisdent.ro

Tratamentul endodontic, salvarea dinților bolnavi

Tratamentul endodontic, salvarea dinților bolnavi

Durerile de dinți sunt unele dintre cele mai dificile dureri de îndurat și, devin, automat, principalul motiv pentru care pacienții vin la noi în cabinet. Pentru că durerea este un semnal de alarmă pe care îl dă organismul, nu trebuie ignorată sau tratată necorespunzător. Pacientul care suferă de o astfel de durere și nu se prezintă la medicul stomatolog, poate ajunge ca, în ultimă instanță, să-și piardă dinții. Însă, dacă problemele sunt depistate din timp, dinții bolnavi pot fi tratați și salvați.

Ce presupune un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este necesar atunci când caria ajunge până la nerv, motiv pentru care acesta se infectează. După scoaterea nervului, se curăță canalele cu ajutorul unor ace speciale, pentru a îndepărta tot țesutul bolnav, după care acestea sunt spălate cu soluții medicale. Odată ce canalele sunt curățate, acestea se obturează cu materiale speciale, astfel încât bacteriile să nu mai aibă spațiu unde să se dezvolte. Scopul tratamentului este de a crea un mediu steril în interiorul dintelui, astfel încât țesuturile înconjurătoare afectate să se poată vindeca, iar dintele să fie salvat.


**conținutul acestui videoclip aparține userului DePartzag (sursă: Youtube)

La noi în clinică, facem tot posibilul ca pacienții să-și păstreze dinții, de aceea, tratamentele endodontice le facem sub digă – un material care izolează dintele de cavitatea bucală, previne contaminarea canalelor și protejează pacientul de soluțiile ce se folosesc la curățarea canalelor. În cazul tratamentelor mai complexe, toate procedurile le facem la microscop. La Younis Dent, lucrăm cu microscopul Carl Zeiss, care ne asigură succesul tratamentelor dificile. Acest microscop are multiple beneficii: ne ajută să refacem tratamentele de canal, să identificăm canalele suplimentare, pe cele calcificate, perforațiile și sigilarea lor, să vizualizăm și să îndepărtăm acele rupte din canale și să detectăm fracturile radiculare.

Mărirea și iluminarea imaginii dinților creează premisele pentru un tratament dentar de excepție. Cu ajutorul microscopului, tratamentele pot fi făcute acum cu o precizie extraordinară, nemaiputând fi numite „tratamente oarbe”, așa cum erau percepute în trecut.

 Pot pacienții să aleagă tipul de tratament endo: simplu sau la microscop?

Fiecare dintre noi ne-am dori să avem rezultatul maxim cu efort minim, dar acest lucru nu se întâmplă și în viața reală. Microscopul este foarte util în situațiile dificile, unde canalele nu sunt accesibile ușor sau sunt curbate, și este nevoie de vizibilitate maximă ca tratamentul să fie perfect. În cazul incisivilor, caninilor sau premolarilor, având unul sau maxim două canale, nu este întotdeauna nevoie de microscop. Pentru a avea o imagine cât mai bună a canalului și a dintelui, ne folosim de radiografii, apoi utilizăm dispozitivul numit apex finder – acesta se introduce în canal și ne spune care este distanța până la capătul canalului – iar la final, uneori și pe parcursul tratamentului, facem din nou radiografii de control. Desigur, tratamentul la microscop este mult mai minuțios făcut, de aceea durează mai mult timp și este mai scump decât unul simplu. Dar nu este neapărat opțiunea pacientului sau a medicului, ci mai degrabă o nevoie a medicului de a se asigura că dintele a fost curățat perfect, tratamentul a reușit și, în final, dintele a fost salvat.

De ce este important să salvăm un dinte bolnav?

Este foarte important să ne păstrăm, cât mai mult timp, dinții naturali, pentru că niciun înlocuitor nu este mai bun decât ce este al nostru. Foarte mulți oameni privesc dinții ca pe ceva de care se pot despărți foarte ușor și, atunci când îi supără, îi scot. Dar daca v-ar durea un deget? L-ați arunca și v-ați pune altul? Datoria noastră, a medicilor stomatologi, este să îi ajutăm pe pacienți să își păstreze cât mai mult timp dinții naturali, să îi învățăm să aibă grijă de ei și să îi tratăm, atunci când au o problemă.

Ei bine, acesta este scopul tratamentelor endo: de a trata un dinte care s-a îmbolnăvit și de a-i prelungi cât mai mult „viața”. De ce în ghilimele? Pentru că, atunci când curățăm canalul, scoatem, de fapt, nervul și vasele de sânge care alimentează dintele și care îl fac să se regenereze. Astfel, dintele devine devitalizat, adică nu mai are viață. În timp, el se poate înnegri, dar rămâne fixat în os. De aceea, atunci când salvăm un dinte, protejam și osul în care acesta este fixat, pentru a ne asigura că acesta nu se mai resoarbe, că dinții alăturați nu migrează și întreaga dantura are o stare mult mai bună. Se întâmplă uneori să nu putem salva dintele, și atunci, din păcate, trebuie să-l scoatem, dar trebuie neapărat înlocuit, fie cu un implant, fie cu o lucrare protetică, depinde de situație.

După tratament dintele va fi la fel?


Înainte, când nu exista posibilitatea lucrului sub digă, dintele își schimba culoarea în timp și devenea gri, însă, acum, datorită acestei proceduri, dintele își păstrează culoarea.

Dar, dacă aveți grijă de dinții dumneavoastră, mergeți regulat la medicul stomatolog, măcar de două ori pe an, și tratați problemele imediat ce apar, puteți sta fără grijă. Ioana Drăgan, medic specialist în endodonție, vă va recomanda tipul de tratament potrivit și vă va răspunde oricăror întrebări legate de endodonție. Vă așteptăm la clinică pentru o evaluare cât mai corectă a stării de sănătate a danturii dumneavoastră și pentru un plan de tratament corect și eficient.