Luni - Vineri: 9:00 - 21:00
contact@younisdent.ro

Respirația urât mirositoare: care sunt cauzele și cum o tratăm?

Respirația urât mirositoare: care sunt cauzele și cum o tratăm?

de echipa Younis Dent

Una dintre cele mai frecvente probleme pe care le semnalează pacienții care vin la clinica stomatologică Younis Dent este respirația urât mirositoare sau, așa cum i se spune în termeni medicali, halitoză ori halenă. În primul rând, vor să afle ce anume o cauzează și, apoi, vor să le explicăm cum o pot trata.

Radu este unul dintre pacienții noștri și a venit la noi la clinică pentru o consultație. După ce am stabilit planul de tratament, care include relevarea plăcii bacteriene, detartrajul ultrasonic, periajul profesional și igienizarea cu Air Flow, discuția a ajuns și la respirația urât mirositoare și ne-a întrebat care sunt cauzele și cum o tratăm.
Apoi, i-am făcut o consultație de specialitate și am observat că, într-adevăr, în intervalul de timp care s-a scurs de la ultimul control stomatologic, îi apăruseră carii noi și avea tartru. Am discutat despre problemele găsite și am luat-o cu începutul. I-am propus ca, după igienizarea orală, se ne ocupăm de fiecare carie în parte.
Totodată, i-am recomandat lui Radu să aibă o igienă orală corectă: să-și aleagă o periuță de dinți potrivită, care să-i permită periajul dinților și în zonele greu accesibile, să se spele pe dinți după fiecare masă și să utilizeze cu încredere ața dentară și apa de gură, arme extrem de utile în lupta împotriva cariilor și a respirației urât mirositoare.
L-am sfătuit ca, după ce terminăm de tratat cariile pe care le are, să vină la controlul periodic din șase în șase luni, ca să ne asigurăm că nu mai apar alte carii care s-ar putea transforma în noi surse ale halitozei.

Radu ne-a mai întrebat și care sunt alimentele pe care ar trebuie să le evite dacă vrea să-și păstreze respirația proaspătă. Pe lângă ceapă și usturoi, „vedetele” respirației urât mirositoare, mai sunt și alte alimente care pot cauza halena, precum cele bogate în proteine, printre care laptele, ouăle și brânza. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm la alimentele care ne afectează respirația, pentru că majoritatea sunt benefice pentru sănătatea noastră.

Așadar, pentru că avem nevoie de o alimentație cât mai variată, problema respirației urât mirositoare poate fi rezolvată ușor dacă dinții sunt spălați după fiecare masă. I-am mai spus lui Radu că, de regulă, respirația urât mirositoare este cauzată de probleme stomatologice și că, dacă nu sunt luate măsuri la timp, pot apărea probleme foarte grave ale dinților. Dacă vă confruntați cu o astfel de problemă, recomandarea noastră este să ne faceți o vizită. După ce ne cunoaștem, găsim, împreună, soluții pentru problemele pe care le identificăm!