Luni - Vineri: 9:00 - 21:00
contact@younisdent.ro

Membrana PRF – benefică în intervenția de ridicare a sinusului

Membrana PRF – benefică în intervenția de ridicare a sinusului

Membrana PRF – o descoperire inovativă în domeniul chirurgiei dentare

 

Extracțiile dentare, implantul dentar, operații de adiție osoasă, ridicare de sinus – iată câteva intervenții chirurgicale care, de cele mai multe ori, sunt necesare și aduc beneficii, însă organismul le percepe drept traume. Pentru o vindecare post-tratament mai rapidă, în cabinetul nostru, folosim așa numita membrană PRF.

Membrană PRF este o descoperire inovatoare în domeniul chirurgiei dentare și reprezintă o  metoda avansată de obținere a membranelor de vindecare din plasmă bogată în trombocite și folosirea lor în intervențiile chirurgicale stomatologice.

Știm că limbajul medical este deseori alambicat, așa că vă propunem un exercițiu de imaginație pentru a fi mai ușor de înțeles. Să spunem că pregătiți o cină delicioasă și reușiți să vă tăiați la deget în timp ce curățați un morcov. Pe lângă durerea resimțită în acel moment, organismul primește un semnal pentru vindecarea locului și trimite plasmă, leucocite, trombocite și toate substanțele necesare coagulării sângelui și refacerii țesuturilor. Imaginați-vă o armată de celule care pleacă spre rana deschisă, gata să vă ajute cu vindecarea și să vă lase să terminați de pregătit cina.

Ei bine, același lucru se întâmplă și în timpul intervențiilor dentare; organismul primește informația că există o rană și trimite armata de soldați către zona traumatizată cu scopul de a o vindeca. Același lucru face și membrana PRF, doar că în loc de 10.000 de soldați cât trimite organismul, ea conține 70.000 de soldați ce luptă pentru vindecarea zonei afectate, de aici și regenerarea mai rapidă a țesuturilor.

centrifugare

 

Cum se obține membrana PRF?

În cabinetul Younis Dent, membrana PRF se obține din sângele propriu recoltat al pacientului, din care, prin centrifugare, se separă plasma de concentratul trombocitar, adică acei compuși care dau culoarea roșie. Rezultatul obținut se transformă în membrane, care mai apoi se aplică direct pe zona traumatizată din cavitatea bucală.  Acestea stimulează formarea vaselor de sânge, ajută la hidratare, previne infecțiile și stimulează aportul de factori nutriționali și de vindecare, organismul ne mai obosind atât de mult. Însă, cel mai important avantaj este faptul că această membrană este bogată în substanțe specifice fiecărui pacient în parte, neexistând efecte secundare.

Ridicarea de sinus și membrana PRF

În cazul operațiilor de ridicarea sinusurilor (sinus lift), membrana PFR ajută și chimic dar și mecanic (prin densitate și rezistență) la structurarea grefei osoase. Membrana atrage și celule mezenchimale (adică acele celule care contribuie la creșterea oaselor) și ajută la neovascularizare, rezultând osificare rapidă a grefei.

Sinusurile sunt două cavități goale, umplute cu aer, din zona maxilarului, situate deasupra dinților molari și premolari. În urma extracțiilor dentare, osul se resoarbe, iar distanța între țesutul osos și membrana sinuzală se micșorează. Când acesta are o grosime mai mică de  6 mm, implantul dentar devine imposibil de realizat fără ridicarea acestuia.

 

sinus-lift-lateral

Pașii acestei proceduri sunt:

  1. Medicul stomatolog va realiza o incizie acolo unde lipsește dintele și va expune membrana sinusului.
  2. Această membrană va fi ridicată atât cât este nevoie, departe de osul maxilarului.
  3. Spațiul unde s-a aflat membrana maxilarului va fi umplută cu granule de grefă osoasă.
  4. La închiderea inciziei se va folosi o membrană PRF care va ajuta la vindecarea mai rapidă, la vascularizare și la protecția membranei

După osificarea grefei (care va fi mult mai rapidă cu ajutorul membranei PRF) implantul dentar se poate fixa fără nicio problemă