Luni - Vineri: 9:00 - 21:00
contact@younisdent.ro

Ce sunt coroanele dentare? Și de ce avem nevoie de ele?

Ce sunt coroanele dentare? Și de ce avem nevoie de ele?

Coroana dentară este o lucrare protetică care acoperă partea vizibilă a unui dinte afectat, oferindu-i acestuia rezistență, durabilitate și stabilitate.

Motivul pentru care medicii noștri stomatologi recomandă această lucrare protetică este pentru că, de cele  mai multe ori, coroana dentară reprezintă cea mai bună opțiune pentru a prelungi viața unui dinte. La Younis Dent, înainte să-ți recomandăm o coroană sau un set de coroane, evaluăm toate opțiunile și le analizăm împreună cu tine. Te considerăm partenerul nostru în menținerea sănătății tale dentare și, de aceea, îți vom explica pe-ndelete planul de tratament și sfaturile noastre medicale.

Coroana dentară este necesară pentru a:

 • proteja un dintre slăbit și pentru a evita crăparea acestuia;
 • reconstitui un dinte rupt sau un dinte grav uzat;
 • acoperi și susține un dinte care a fost plombat;
  Imaginați-vă că, în cazul unui tratament de canal, doctorul stomatolog realizează o cavitate în interiorul dintelui. În urma acestui tratament, în unele cazuri, din dinte mai rămâne o coajă subțire ce este umplută cu un material de plombă. Deseori, din cauza presiunii în urma masticației, dintele poate crăpa. De aceea, la noi în cabinet, recomandăm ca dintele să fie protejat prin îmbrăcare.
 • susține o punte dentară;
 • produce o modificare estetică;
  Atunci când un dinte rămâne fără nerv, acesta devine vânăt și, totodată, inestetic. Cu ajutorul unei coroane dentare din materialul potrivit, se recăpătă aspectul natural al dintelui.
 • acoperi un dinte diform sau decolorat;
 • acoperi un implant dentar;

Momentan, există mai multe tipuri de materiale  cu care putem îmbrăca dinții, dar cele mai recomandate sunt coroanele ceramice pe suport de zirconiu.

Zirconiul  a fost introdus în stomatologie în anii ‘90, fiind, din punct de vedere funcțional, dar mai ales estetic, un material net superior celor folosite până atunci. Zirconiul este un material extrem de rezistent, ce imită aspectul natural al dintelui și, din acest motiv, a devenit prima alegere atunci când vine vorba de coroane dentare.

poza-2

Avantajele utilizării zirconiului:

 • Este un material foarte rezistent și dur. Este, practic, cel mai rezistent material folosit în stomatologie până la această oră și face față cu brio forțelor masticatorii;
 • Fiind o ceramică de culoare albă cu o transluciditate caracteristică, lucrările pe baza de zirconiu reușesc să imite aspectul natural al dintelui.
 • Zirconiul este biocompatibil, ceea ce-l face ușor de acceptat de organism, iar acomodarea cu acest tip de coroana este foarte rapidă. Din acest motiv, materialul nu irită țesuturile învecinate și nu influențează sub nicio formă culoarea dinților naturali.

Coroanele dentare pe suport de zirconiu sunt realizate prin frezare computerizata, iar rezultatul estetic este extraordinar.  Medicul nostru specialist în protetică dentară consideră că acest  tip de coroane pe suport de zirconiu nu rezolvă doar o problemă funcțională, ci reprezintă și o soluție estetică de acoperire a implantului dentar sau a unui dinte incomplet. Spre deosebire de alte soluții de înlocuire a țesuturilor dentare, aceasta este cea preferată de pacienți, datorită aspectului său similar cu cel al unui dinte natural și rezistenței ce îi asigură o durabilitate mai mare.