Luni - Vineri: 9:00 - 21:00
contact@younisdent.ro

Ața dentară și apa de gură, extrem de utile în lupta împotriva cariilor

Ața dentară și apa de gură, extrem de utile în lupta împotriva cariilor

de echipa Younis Dent

Mai bine prevenim, decât să tratăm! Aceasta este una dintre devizele pe care le avem noi, medicii stomatologi din cadrul Younis Dent, și este, totodată, sfatul pe care îl dăm tuturor pacienților care ne trec pragul. Motivul este simplu: este mai ușor să prevenim anumite afecțiuni stomatologice decât să le tratăm.

Pe lângă controlul preventiv la dentist, care ar trebui să aibă loc de două ori pe an, pe lângă detartraj și pe lângă alegerea periuței de dinți potrivite, ața dentară și apa de gură sunt alte două arme extrem de utile în păstrarea unei igiene orale corecte. Evident, dacă sunt folosite zilnic, într-un mod corespunzător.

Ața dentară
Standard, din mătase, cerată, necerată sau cu arome, ața dentară nu ar trebui să lipsească din rutina noastră orală zilnică. Deși încă este privită cu suspiciune de unii pacienți, are un rol extrem de important: reduce riscul formării tartrului localizat la baza dinților și îndepărtează placa bacteriană și resturile alimentare situate între dinți.

În funcție de alinierea dinților și de spațiile dintre ei, le recomandăm pacienților noștri să folosească un tip de ață dentară mai subțire sau mai gros, în așa fel încât să nu le rămână resturi alimentare care, ulterior, să faciliteze formarea cariilor și a altor probleme stomatologice.

Pentru că mulți dintre pacienții noști ne-au întrebat cum se utilizează corect ața dentară, le-am explicat că trebuie să rupă aproximativ 40 de centimetri de ață, să păstreze între degete în jur de patru centimetri și să curețe, cu atenție, fiecare spațiu dintre dinți. Ca întregul proces de igienizare a dinților să fie unul eficient, îi sfătuim să folosească ața dentară după fiecare masă, înainte de periajul dinților și nu după.

Pe de altă parte, există și cazuri în care afecțiunile stomatologice de care suferă pacienții nu le permit utilizarea aței dentare. Ne referim aici la bolile gingivale sau parodontale, când există posibilitatea ca ața dentară să producă sângerare și să facă mai mult rău decât bine. În aceste situații, dușul bucal rămâne cea mai bune soluție pentru îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți.

Apa de gură
La fel ca ața dentară, și apa de gură înlătură bacteriile din cavitatea bucală. Totodată, ne ajută să avem o respirație proaspătă. Pentru că există o multitudine de tipuri de apă de gură, recomandarea noastră este să stabiliți, împreună cu medicul dentist, care este cea de care aveți nevoie și să o folosiți după fiecare masă, prin clătiri energice.

Există, însă, și situații care nu permit folosirea unei anumite ape de gură. De exemplu, am întâlnit pacienți care erau alergici la una dintre substanțele pe care le conține. După ce am identificat substanța, i-am sfătuit să folosească o apă de gură care nu avea în componență substanța respectivă.

Cu toate că nu există niciun tip de apă de gură care să aibă contraindicații, le recomandăm pacienților noștri să fie foarte atenți atunci când utilizează apa de gură cu clorhexidină. Folosită pentru o perioadă de timp mai îndelungată, poate duce la pierderea gustului și la colorarea dinților.

Dacă nu știți ce ață dentară sau ce apă de gură este potrivită pentru nevoile dumneavoastră stomatologice, vă așteptăm la clinica stomatologică Younis Dent. După o consultație de specialitate, vom stabili, împreună, care sunt acele produse care vi se potrivesc și care vă vor ajuta să aveți o igienă orală corectă!